Головна » 2023 » Листопад » 3 » «Митець-літератор»: мистецька вітальня музею Коцюбинського знову зібрала гостей
«Митець-літератор»: мистецька вітальня музею Коцюбинського знову зібрала гостей
13:54

Михайло Жук – відомий в Україні та далеко за її межами як художник та ілюстратор. Але, можливо, небагато людей знає про те, що він іще й митець-літератор. У його творчому доробку є чимало літературних творів. Саме про них, а також про знайомство Михайла Жука з Михайлом Коцюбинським і йшлося сьогодні під час заходу.

Завітавши до мистецької вітальні, гості, як і завжди, не лише мали змогу дізнатися про найпотаємніші сторінки історії життя відомої людини, а ще і в затишній домашній атмосфері зігрітися ароматним чаєм та скуштувати солодке печиво. Слова ведучої проєкту Наталії Коцюбинської гармонійно доповнювало декламування заслуженого артиста України, лауреата Обласної літературно-мистецької премії ім.М.М.Коцюбинського Олексія Биша. Він прочитав низку поезій та спогадів Михайла Жука.

Родина Жуків переїхала до Чернігова 1905 року. Тоді ж молодий художник із матір’ю прийшов до садиби Коцюбинського, аби познайомитися з її господарем. Дочка Михайла Коцюбинського пізніше напише про це у своїх спогадах таке: «Задзвонив дзвоник. Служниця Явдося відчинила двері, і до передпокою ввійшло двоє: молодий чоловік з м’яким виразом обличчя, з трохи опуклими блакитними очима, з кучерявим білявим волоссям, високим чолом. Одягнений він був скромно, в сіренький костюм. З ним огрядна енергійна жінка – його мати».

Це знайомство стало знаковим для Михайла Жука у його творчій долі. У двох митців були спільні зацікавлення і орієнтир на європейські напрямки у мистецтві.

Коцюбинський став хрещеним батьком для Михайла Жука у літературі. Рекомендуючи перше оповідання  Жука до друку, у вересні 1906 року Коцюбинський пише Володимиру Гнатюку: «Разом з своїм образком засилаю рукопис д.Жука «Мені казали: «Ще молодий…» і прохаю Вас, коли зможете, видрукуйте сю річ. Правда, се ще проба молодого пера, але, на мою гадку, пера талановитого. Варто б заохотити починаючого автора, бо я сподіваюся, що він зможе зробити дещо для нашої літератури. Коли б Ви уважали цілком неможливим помістити у «Віснику» працю Жука, звістіть мене про се, а тоді я буду прохати Вас про щось інше».

Перу Михайла Жука підкорялися різні жанри літератури: проза, поезія, п’єси, казки, нариси, есе, мемуари. Недаремно ж говорять, що талановита людина – талановита в усьому.




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Події | Переглядів: 187 | Додав: marije4ka07 | Рейтинг: 5.0/2 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість