Головна » 2023 » Червень » 30 » Мистецький місяцелік. На спомин про Федора Кравчука у день його 70-річчя
Мистецький місяцелік. На спомин про Федора Кравчука у день його 70-річчя
10:12

Чи не кожен відвідувач, якому доводилося бувати у літературній експозиції нашого музею, наприкінці огляду звертав особливу увагу на живописний триптих, присвячений М.Коцюбинському та його садибі. Його автор виражальними засобами живопису майстерно вибудував своєрідний місток між минулим і сьогоденням, між епохою письменника і сучасністю. Автором триптиху є знаний у Чернігові живописець, член Національної спілки художників України Федір Федорович Кравчук. Цього літа йому виповнилося б 70 років.

Народився Ф.Кравчук 30 червня 1953 року у с. Лугове Калінінградської області рф у родині військовослужбовця. Ще з дитинства захоплювався малюванням. Мистецьку освіту здобував спочатку у Чебоксарському художньому училищі, а потому у 1979 році завершив навчання на художньо-графічному факультеті Ленінградського педагогічного інституту імені О.Герцена.

З 1981 року Федір Кравчук жив та працював у Чернігові. Був активним учасником обласних та всеукраїнських виставок. Основні жанри, в яких працював художник – портрет, пейзаж, натюрморт; техніка – олія, рідше – акварель. Ф.Кравчук – талановитий педагог. Працював у школах міста учителем образотворчого мистецтва, викладачем в художній школі, педуніверситеті.

Федір Федорович активно співпрацював з музеєм-заповідником М.Коцюбинського у Чернігові, створюючи для постійних експозицій копії художніх робіт з фондів закладу. У 2008 році Федора Кравчука відзначено Обласною літературно-мистецькою премією ім. М.Коцюбинського за цикл живописних портретів діячів культури і портрет М.Коцюбинського.

24 серпня 2010 року художник помер у с. Невкля на Городнянщині, де й похований, та його твори донині нагадують нам про неабиякий мистецький талант свого самобутнього творця.




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Публікації | Переглядів: 175 | Додав: Kotia | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість