Головна » 2024 » Січень » 4 » Мистецький місяцелік. До 150-річчя Степана Бутника
Мистецький місяцелік. До 150-річчя Степана Бутника
16:12

1941 року у другому виданні музейного збірника Хома Коцюбинський у статті про художні експонати з колекції очолюваного ним музею М.Коцюбинського, зазначає, що фондова збірка має бути поповнена кількома картинами біографічного циклу за мотивами його спогадів про дитинство та юність Михайла Коцюбинського. Першим мистецьким твором з цієї серії, що на той час вже експонувався в музеї, стала картина Степана Бутника «М.Коцюбинський слухає лірника» (1940 р.).

Сюжет картини тісно перегукується зі спогадами Хоми Михайловича про зустріч юного Михайла Коцюбинського з лірником Купріяном у часи, коли родина майбутнього письменника жила у м.Бар. Автор картини тонко відчув і зміг передати на полотні цю пам’ятну зустріч. Та й не дивно, адже сам митець був добре знайомий з Михайлом Михайловичем.

Художник Степан Данилович Бутник народився 4 січня 1874 р. (за старим стилем – 23 грудня 1873 р.) у с. Баришівка на Київщині. У 1890 р. оселився в Чернігові. Маючи неабиякий мистецький хист, попри відсутність фахової художньої освіти, він 1895 р. отримав дозвіл займатися малярським портретним ремеслом від Переяславської ремісничої управи.

З М.Коцюбинським Степан Данилович особисто познайомився орієнтовно влітку 1907 року, коли письменник, повертаючись з прогулянки, завітав до його оселі. Про це читаємо у спогадах митця, написаних 1938 р. у Полтаві, де С.Бутник мешкав з 1932 р. і до своєї смерті у липні 1952 р. Рукописи цих спогадів нині зберігаються у нашому музеї. Згодом це перше знайомство переросло у добрі приятельські взаємини майстрів пензля і слова.

Наприкінці 1930-х рр. художником С.Бутником була створена серія графічних ілюстрацій до творів М.Коцюбинського. Ці роботи разом з живописним краєвидом Болдиної гори були передані автором до колекції музею М.Коцюбинського у Чернігові.

Після смерті художника зв’язки родини Бутників з музеєм не були втрачені. Ірина Коцюбинська, котра з 1956 р. очолювала музей свого батька, листувалася з дочкою митця. Протягом 1976-1977 рр. Оксана Степанівна Бутник передала до музею ще кільканадцять графічних і живописних робіт свого батька.

Нині з нагоди 150-річчя від дня народження С.Бутника пропонуємо познайомитися з деякими його творами з фондової збірки музею.




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Публікації | Переглядів: 80 | Додав: Kotia | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість