Головна » 2023 » Вересень » 12 » Мистецький місяцелік. До 115-ліття Аріадни Авдєєвої
Мистецький місяцелік. До 115-ліття Аріадни Авдєєвої
09:15

Невеликий живописний етюд, створений століття тому, іноді стає справжнім документом часу, адже на ньому можна побачити будинки старовинної вулиці, що не збереглися до наших днів.

Саме такий живописний відбиток часу подарувала музеєві художниця Аріадна Авдєєва у далекому 1976 р. Тож сьогодні згадуємо про неї у рубриці #мистецький_місяцелік, адже 13 вересня минає 115 років від часу її народження.

Народилася Аріадна Авдєєва 1908 р. у Чернігові. Упродовж 1928-1932 рр. навчалася у ВХУТЕІНі в Москві. З 1934 р. брала участь у численних виставках. Впродовж 1941-1943 рр. жила у Киргизії. Працювала над створенням ескізів до костюмів для Театру опери та балету.

З 1961 р. була членом спілки художників СРСР. Працювала в царині графіки, естампу, живопису.

Творчість А.Авдєєвої вирізнялася свіжістю і яскравістю, декоративністю колориту і тяжінням до камерності, умінням створити особливий тонкий поетичний настрій.

Етюд, подарований музею Аріадною Андріївною, створений 1924 р. і має назву «Стара Сіверянська вулиця біля будинку М.Коцюбинського». На ньому сучасний глядач навряд чи впізнає цегляну огорожу Казанської церкви і невеликі будиночки, що один за одним стоять обабіч зеленого моріжка. Існує думка, що будиночки, зображені на картині, слугували помешканнями для церковних паламаря та дзвонаря. Нині на місці меншої хатини частина провулку ім. М.Коцюбинського, а замість білого будиночка було зведено старе приміщення експозиції Чернігівського літературно-меморіального музею-заповідника М.Коцюбинського, де нині розміщується адміністрація та наукова бібліотека закладу.




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Публікації | Переглядів: 148 | Додав: Kotia | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість