Головна » 2023 » Червень » 12 » Мистецький місяцелік. 90 років від дня народження Бориса Шлапака
Мистецький місяцелік. 90 років від дня народження Бориса Шлапака
10:32

Наприкінці ХІХ століття М.Коцюбинському неодноразово доводилося милуватися мальовничими пейзажами Кам’янця-Подільського та далеких молдовських містечок і сіл. А через кілька десятиліть у 1980 році колекція нашого музею поповнилася мистецькими роботами талановитого автора Б.Г.Шлапака, котрий на своїх картинах зобразив місця, які за століття до того були бачені письменником.

12 червня цього року виповнюється 90 років від дня народження українського поета, перекладача, художника, члена Національної спілки письменників України Бориса Григоровича Шлапака.

Народився майбутній митець 1933 р. у містечку Вендичани на Вінничині. Навчався у Київському державному університеті ім. Т.Г. Шевченка, де 1964 року по завершенні навчання здобув фах журналіста. Проте свою професійну діяльність у галузі журналістики Б.Шлапак починає ще 1956 року у Молдові, де до того ж стає ініціатором створення літературного музею Михайла Коцюбинського.

1971 року митець оселяється у Хмельницькому та працює на посаді кореспондента-організатора в Бюро пропаганди художньої літератури Спілки письменників України у Хмельницькій області. У межах професійної діяльності Б.Шлапак долучається до організації різноманітних літературних свят та мистецьких заходів, зокрема неодноразово відвідує Кам’янець-Подільський. Згодом його діяльність поширюється і на Тернопільську область.

З 1978 року Борис Григорович займається організацією виступів письменників, працюючи в Бюро пропаганди художньої літератури в Києві.

Одночасно з професійною діяльністю митець знаходить час і для творчості. У його доробку книги «Кольорові дзвони» (1989), «Два крила» (1998), численні переклади українською мовою творів молдовських письменників, книга спогадів «Мандри імпресаріо», альбом живопису «Веселкові барви Батьківщини». Б.Шлапак є автором численних живописних полотен, зокрема, циклу «Місцями М.Коцюбинського в Молдавії». Учасник художніх виставок в Україні та Молдові, його малярських хист відзначений численними грамотами та дипломами.

2012 року митець відійшов у вічність. Але його колоритні пейзажі та майстерні літературні твори і нині привертають око та радують душу.




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Публікації | Переглядів: 159 | Додав: Kotia | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість