Головна » 2023 » Лютий » 6 » Мистецький місяцелік. 110 років від дня народження майстра екслібрису Івана Пантелюка
Мистецький місяцелік. 110 років від дня народження майстра екслібрису Івана Пантелюка
10:27

Екслібрис (лат. ex libris«з книжок») – термін, котрий використовують на позначення книжкового знаку, невеликої художньо виконаної етикетки, де вказано, кому належить книжка. Перші екслібриси в Україні з’являються на межі 16-17 століть. Виникненню художніх книжкових знаків передували рукописні написи на книзі з ім’ям власника. Так, навіть у меморіальній бібліотеці М.Коцюбинського на багатьох книгах можна побачити підпис з ім’ям письменника, зроблений ним особисто або кимось з родини, крім того, трапляються і прості книжкові знаки у вигляді штампа з ім’ям власника.

У 1977 р. виникає ідея створення екслібрису вже для музею М.Коцюбинського у Чернігові. З таким проханням директорка закладу, дочка письменника Ірина Коцюбинська звертається до косівського гравера і майстра книжкових знаків Івана Григоровича Пантелюка. Сьогодні, 6 лютого 2023 року, минає 110 років від дня народження цього талановитого митця.

І.Г.Пантелюк народився 1913 р. у с. Брустурів Івано-Франківської області. Мистецтву різьблення по дереву навчався у майстерні «Гуцульська різьба» Ф.Когута і В.Лелета. У 1940 році був заарештований і засуджений до 5 років ув’язнення за звинуваченням у членстві в ОУН. Реабілітований у березні 1990 року.

У 1950-х роках І.Пантелюк оселяється в м. Косів. З 60-тих рр. 20 століття системно працює в жанрі книжкового знаку. В його екслібрисах, котрі були створені у техніці деревориту, вдало поєднуються образність, емоційна сила і традиційні гуцульські декоративні елементи.

1992 року митець відійшов у вічність. Проте незгасна пам'ять про Івана Пантелюка живе в його творах, адже косівський гравер є автором понад тисячі екслібрисів, основною ознакою яких є характерні мотиви гуцульських орнаментів.

У архіві І.Коцюбинської збереглося два листи, написані І.Пантелюком у лютому 1977 року. В першому з них він обіцяє найближчими місяцями виготовити для музею екслібрис та розповідає про своє підірване хворобами здоров’я і поточні справи. Проте, питання зі створенням екслібрисів вирішилося швидше і вже того ж місяця Іван Григорович надіслав їх до музею з листом: «Висилаю Вам відбитки (авторські) екслібрису, котрий я виконав для Літ.-меморіального музею М.М.Коцюбинського в Чернігові. Всіх 130 шт. (в різних кольорах, більшість не розрізані).

Не знаю як він подобається Вам, та всяким критикам? Я вкомпонував портрет… але без наслідування відомих портретів М.М.Коцюбинського, тільки за зразком «Коцюбинського» з фільмового кадру. Думаю, що актор, граючий роль Коцюбинського, був добре характеризований на «Коцюбинського», і що цей мій портрет буде можливо «репрезентувати» М.М.К. Для «декорум» я послужився трьома «родами» укр. народного орнаменту, не добавляючи ніякої символіки… чи ембляматичних елементів, щоб «не переладовувати» – не переванажувати композиції». Портрет М.Коцюбинського для екслібрису митець змалював з образу актора О.Гая, котрий зіграв письменника у фільмі «Родина Коцюбинських» (1970 р.).

У обох листах І.Пантелюк також згадує, що його дружина Катерина вишиває для музею рушник. Через травму вона не встигла завершити його, щоб надіслати разом з роботами чоловіка, тому до Чернігова він потрапив пізніше.

Екслібриси Івана Пантелюка і рушник, вишитий його дружиною, досі зберігаються у музейній колекції, нагадуючи про талановитого самобутнього майстра.




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Публікації | Переглядів: 305 | Додав: Kotia | Рейтинг: 5.0/1 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість