Головна » 2015 » Червень » 17 » Михайло Коцюбинський у спогадах сучасників: шкільні роки
Михайло Коцюбинський у спогадах сучасників: шкільні роки
16:16

А ви знаєте, якими бувають письменники? Чи доводилося вам уявляти митців не за хрестоматійними описами, а такими, якими їх бачили представники найближчого оточення, зокрема, друзі, родичі, колеги? Відтепер ви маєте таку нагоду. Пропонуємо простежити, яким постає Михайло Коцюбинський у спогадах його сучасників.

 

        Під час проживання родини у місті Бар юний Михайло Коцюбинський разом з групою однолітків відвідує приватні уроки відомого учителя Якова Богачевського, що і дало йому змогу в 11 років вступити на навчання одразу у 3 клас місцевої народної школи.

        Про цей період з дитинства письменника згадує лікар Марк Морейніс, який разом з майбутнім письменником відвідував лекції Я. Богачевського і товаришував з Михайликом приблизно півтора роки до свого переїзду в Київ.

        У свої спогадах про ці роки М. Морейніс пише: «Михайлик Коцюбинський був тоді повновидий, невисокого зросту хлопчик, з темним, трохи кучерявим волоссям, завжди чепурний і чисто вдягнений. Вчився він добре, був дуже уважний і старанний. Знав завжди лекції краще за нас усіх, був узагалі зосереджений і серйозний не на свої літа. Учитель ніколи не карав його – не бив лінійкою по руці, не становив навколішки, як це бувало з іншими. До товаришів ставився гарно, до всіх однаково уважно, не розрізняючи з-поміж них ні євреїв, ні руських, ні поляків.

        У школі найбільше тримався М. Коцюбинський товариства Штоків та мого, зблизившися з нами ще до вступу в школу.

        Товаришували ми з Михайликом і в позашкільні години, сходячися в купі на вулиці чи в садку, ловили іноді разом рибу, а взимку спускалися на санчатах, хоч, правда, це траплялося, пригадую, не часто, бо за Михайликом був пильний домашній догляд.

        Батько Коцюбинського служив тоді в Бару дрібним урядовцем й користувався в місті авторитетом доброї і чесної людини. Жили Коцюбинські скромно, маючи велику родину й незначне утримання.

        Мати Коцюбинського тоді хворіла на очі й, пам’ятаю, кудись виїздила з Бару лікуватися».1

********************************************************************************************

Примітки.

1Морейніс М. З школярських літ//Спогади про Михайла Коцюбинського/ Упоряд., післямова та прим. М. М. Потупейка. – 2 вид., доп. – К.: Дніпро, 1989. – С. 5-6.




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Публікації | Переглядів: 1851 | Додав: Kotia | Рейтинг: 5.0/1 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість