Головна » 2015 » Червень » 24 » Михайло Коцюбинський у спогадах сучасників: гостини у Зарванцях
Михайло Коцюбинський у спогадах сучасників: гостини у Зарванцях
16:14

У юнацькі літа Михайло Коцюбинський часто навідував подружжя Блоневських – своїх тітку та дядька, які мешкали у с. Зарванець неподалік від Вінниці. Саме вони пізніше стануть прототипами героїв одного з перших оповідань письменника «Дядько та тітка». Про його гостини у Зарванцях дізнаємося зі спогадів Левка Ковалюка, жителя цього села, який свого часу служив у Блоневських.

 

За словами, Л. Ковалюка, М. Коцюбинський був надзвичайно гарною людиною. Перше, він був негордою людиною – любив розмовляти і з малими, і зі старими. Балакав українською мовою, як з простими людьми, так і з Блоневськими.

 

Любив Михайло Коцюбинський і за плугом ходити, коли орали робітники у Блоневських.

 

У Зарванцях М. Коцюбинський бував переважно влітку, до того ж жив не постійно: побуде тиждень-два і кудись виїде, а потім знову приїжджає. Найбільше часу проводив за читанням книжок у садку. Траплялось і так, що читає-читає, а потім ляже і про щось думає або пише. Одягався переважно у рябенькі фабричні сорочки.

******************************************************************************************************* Примітки. 

Подається за матеріалами видання «Спогади про Михайла Коцюбинського/ Упоряд., післямова та прим. М. М. Потупейка. – 2 вид., доп. – К.: Дніпро, 1989. – С. 24».




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Публікації | Переглядів: 1381 | Додав: Kotia | Рейтинг: 5.0/2 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість