Головна » 2020 » Грудень » 14 » «Ми всіх пригорнули б до серця охоче, якби нам хоч трохи свободи!»: до 180-річчя від дня народження Михайла Старицького
«Ми всіх пригорнули б до серця охоче, якби нам хоч трохи свободи!»: до 180-річчя від дня народження Михайла Старицького
11:55

14 грудня минає 180 років від дня народження українського драматурга, прозаїка, поета, театрального і культурного діяча, одного з корифеїв українського театру Михайла Старицького. До цієї дати музей-заповідник Михайла Коцюбинського підготував віртуальну виставку бібліотечних матеріалів «Ми всіх пригорнули б до серця, якби нам хоч трохи свободи!».

Окрім суттєвого внеску в заснування українського професійного театру, Михайло Старицький залишив ще і багатий літературний спадок. Серед його творів - роман-хроніка «Богдан Хмельницький», історичні романи «Руїна», «Розбійник Кармалюк», повісті, оповідання, більше 200 перекладів із російської та європейських літератур.

Вершиною його творчої майстерності стали твори для театру: це лібрето опер М. Лисенка «Різдвяна ніч», «Утоплена», «Тарас Бульба»; інсценізації «За двома зайцями» – за сюжетом маловідомої п’єси І. Нечуя-Левицького «На Кожум’яках», «Зимовий вечір» – за оповіданням Е. Ожешко, «Циганка Аза» – за повістю Ю. Крашевського «Хатина за селом» та ін.; оригінальні п’єси «Не судилось», «У темряві», «Ой не ходи, Грицю, та й на вечорниці», «Богдан Хмельницький», «Оборона Буші», «Остання ніч», «Талан» (перша п’єса про українських акторів) та інші. Багато творів Старицького увійшли у золотий фонд національної драматургії.

Приємного вам перегляду!




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Події | Переглядів: 563 | Додав: marije4ka07 | Рейтинг: 5.0/2 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість