Головна » 2015 » Травень » 18 » Мандрівка до Європи: листування М. Коцюбинського з дружиною
Мандрівка до Європи: листування М. Коцюбинського з дружиною
16:26

До 1905 року стан здоров’я М. Коцюбинського поступово погіршується внаслідок надміру важкої та виснажливої служби, постійної нестачі грошей та безлічі побутових дрібниць. Задля того, щоб порадитись з лікарями, у квітні того ж року письменник вирушає у закордонну мандрівку. Першим пунктом поїздки Михайла Коцюбинського стає Берлін. Лікарі діагностують у письменника нервове виснаження і радять йому провести якийсь час у подорожах.

В період з квітня по червень 1905 року Михайло Михайлович відвідав Рим, Венецію, Неаполь, Флоренцію, Геную, Цюріх, Берн, Люцерн, Женеву тощо. Подорож пішла на користь не лише здоров’ю митця, але й дала йому багатий матеріал для творчості.

Під час мандрів письменник сумує за родиною і за першої нагоди намагається написати хоч коротенького листа своїй дружині – Вірі Устимівні.

Пропонуємо до вашої уваги перший лист з європейської подорожі митця.

1905, 11травня (за нов. стилем), Берлін

28 квітня 1905.

Berlin. Ackerstrasse, 145, R. Friеdmann.

Дорога моя Вірунечко!

Дуже скучаю без тебе. Безперестанку думаю, як би було добре, коли б ти була зо мною. По цілих днях блукаю, а нема з ким слова сказати. Вчора взяв провідника, але дорого обійшлося: 3 карб. на день, бо йому 2 та ще на білети вхідні до тих місць, де були. Сьогодні вже рішив пуститися по Берліну сам – і знаєш, краще без провідника, ніж з ним. Ніде не блукав, говорив по-німецьки і скрізь, хоч з бідою, мене розуміли.

Вчора обдивився акваріум і зоологічний сад, а сьогодні, вже сам, Новий музей і Національну галерею. Був теж в парку. Хотів би піти в Оперу, та нема з ким, а самому трудно. Здоров’я моє нічого собі, коли б не нерви. Особливе учора чогось були погані. Якби з тобою, то все було б добре. Хочу додому, хоч, властиве, тільки що вибрався їздити. Турбує мене, що не маю од тебе листів. Що там вдома? Чи здорові? Чи не сталося чого? Коли б хоч словечко. Дуже скучаю за домом. Цілую тебе.

Поцілуй од мене всіх. Ще цілую міцно. Муся.




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Переглядів: 1182 | Додав: Kotia | Рейтинг: 5.0/2 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість