Головна » 2023 » Лютий » 16 » Лист М.Коцюбинського до Є.Чикаленка
Лист М.Коцюбинського до Є.Чикаленка
12:42

Рятуючись на Капрі від холодної зими М.Коцюбинський через листи підтримує зв’язок з близькими людьми, серед яких і Є.Чикаленко. Епістолярна мозаїка продовжується.

Дорогий Євгене Харламповичу!

Певно, Ви вже повернули з Петербурга, і мій лист буде чекати на Вас. Як же Вам їздилось і чи вдалося пристроїть в університет сина? Мене се цікавить. Що чували нового? Я знаю тільки те, про що в газетах друкують. Сливе ніхто до мене не пише, хоч я і не лінуюсь і більше посилаю листів, ніж дістаю. Це вже так, як в московській приказці «долой с глаз – и из сердца». Ну та нічого, на великдень збираюсь додому, то може знов намуляю очі. Хоч мене вже й тягне на Україну – і здорово тягне, але я все ж страшенно радий, що втік од холодів і міг вільно дихати, не слабувавши ні разу за цілу зиму. Здається тільки мені, що я мало зробив (пишу третє оповідання), але се має свої причини. Задумав я більшу річ, роман, але він потребує деяких студій, яких не можу зробити, сидячи за кордоном. Опріч того, почав багато читати, а це теж потрібне для того, хто сам думає щось писати. Потішаю себе, що вдома працюватиму більше.

Спасибі Вам, що надрукували моє оповідання, і, коли можна, просив би вислати мені сюди, що там мені за нього належить, бо я саме сиджу без грошей, і кожна копійка тепер для мене дорога дуже. Відбиток, обіцяних Вами, я теж не дістав.

Простіть, що турбую такими дрібницями. Поклоніться од мене вп. Юлії Миколаївні. Як вона почуває себе?

Цілую Вас сердечно і обіймаю.

Ваш М.Коцюбинський

У своїй відповіді Чикаленко пише, що гонорар уже надіслали, а відбитки затримала друкарня, але скоро будуть. Зазначає також: «Ви дякуєте, що надрукували Ваше оповідання, а я повинен Вам дякувати, що прислали. І знов буду просить, коли у Вас буде щось коротеньке, то не відмовте подати до «Ради».

 Повідомляє також, що з влаштуванням  сина до університету питання  не вдалося вирішити, а також турбується, що в газети мало передплатників.




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Публікації | Переглядів: 207 | Додав: kotsiubynska | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість