Головна » 2023 » Вересень » 1 » «Лист – це маленька життєва історія»: до Всесвітнього дня написання листів
«Лист – це маленька життєва історія»: до Всесвітнього дня написання листів
08:56

Чи знаєте ви, що першого вересня в багатьох країнах світу відзначають Всесвітній день написання листів? Його заснував Річард Сімпкін 2014 року. Саме про це сьогодні й розкажемо у рубриці #святковий_дайджест.

Цікаве дослідження вказує на те, що написання листів від руки робить людей щасливішими. Почерк, а точніше – його акуратність – це один зі способів виразити свої внутрішні думки і переживання. Коли людина намагається писати якомога виразніше і красивіше, це позитивно впливає на її душевне благополуччя.

Лист – один із найкращих способів документувати важливі події, розповідати про них, а ще – виражати свої емоції. Недаремно психологи рекомендують писати листи, аби ділитися своїми переживаннями хоч би і з уявним співрозмовником, «виливати» на папір свій душевний стан. А ще листи, написані від руки, неодмінно привертатимуть увагу, на відміну від електронних листів, які ми сьогодні отримуємо сотнями на свої електронні адреси.

Дуже багато листів за своє життя написав Михайло Коцюбинський. Величезну кількість отримував він і у відповідь. З епістолярної спадщини письменника можна більше дізнатися про його внутрішній світ, про почуття і переживання, пов’язані з родиною, про його працю з написання творів, виконання перекладів, організації та упорядкування друкованих, зокрема і періодичних видань, про роботу у філоксерній комісії, подорожі до Італії, Криму та багатьма європейськими містами. Епістолярія – це окремий вид творчості Коцюбинського, що розкриває його не лише як письменника, сім’янина, працівника статистичного бюро, філоксерної комісії, члена редколегії газети «Волинь», а і просто як Людину з усіма притаманними їй відчуттями й переживаннями.

Зі своєю дружиною Вірою Устимівною Дейшею Михайло Коцюбинський листувався 17 років – від 1896 р. до 1913-го. Чимало теплих і романтичних моментів у цих листах – «Сонечко ти моє! Ти мені світиш і грієш. Твої листи для мене – половина життя. От і нині – дістав листа од тебе – і так мені добре, так легко і весело. Я мало не з’їв того листа, таким він був мені солодким…». Загалом же до дружини Михайло Коцюбинський написав понад 300 листів.

Листи Михайла Коцюбинського уміщені у семитомному виданні творів письменника. Для його епістолярної спадщини відведено три томи – з п’ятого по сьомий. Загальна кількість листів Михайла Коцюбинського до членів родини, друзів, знайомих, стосовно роботи, вміщених у цих книгах, наближається до тисячі. Це вказує на те, що письменник систематично писав листи, не дозволяючи собі залишити кореспонденцію без відповіді. І кожен лист – це маленька життєва історія, яка житиме завжди, оскільки письменник увіковічив її на папері, старанно виводячи кожне слово, в якому передавав свій внутрішній світ.




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Публікації | Переглядів: 235 | Додав: marije4ka07 | Рейтинг: 5.0/1 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість