Головна » 2024 » Вересень » 18 » Лауреати премії ім.М.Коцюбинського 2024 року отримали свої нагороди
Лауреати премії ім.М.Коцюбинського 2024 року отримали свої нагороди
12:46

Вручення Обласної літературно-мистецької премії імені Михайла Коцюбинського – визначна подія для культурної спільноти Чернігівщини. Особливо, якщо захід відбувається в ювілейний рік народження митця – у день 160-річчя від дня його народження. Так, 17 вересня в Чернігівському обласному філармонійному центрі фестивалів та концертних програм відбулося вручення літературно-мистецької премії ім. М.Коцюбинського лауреатам 2024 року.

Запрошував до вітального слова гостей та лауреатів премії ведучий заходу – директор Чернігівського літературно-меморіального музею-заповідника Михайла Коцюбинського Дмитро Мельниченко. Розпочалася подія з прочитання уривку з твору письменника у виконанні лауреата премії ім.Коцюбинського 2018 року, заслуженого артиста України Олексія Биша у супроводі Капели бандуристів імені Остапа Вересая Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм, диригент – заслужена артистка України Раїса Борщ.

Після привітання всіх гостей та лауреатів із визначною подією від заступника начальника Чернігівської обласної військової адміністрації̈ Івана Ващенка розпочалося урочисте вручення нагород. У номінації «Поезія» в 2024 році премію здобув Станіслав Новицький за книгу «Передмовчання». На жаль, із поважних причин він не зміг бути присутнім цього дня у Чернігові, тому нагороду було передано письменникові, засновнику та багаторічному головному редактору журналу «Літературний Чернігів» Михасю Ткачу. Редакція саме цього журналу, а також МГО Чернігівська літературна спілка «Чернігів» і висунула кандидатуру поета. Станіслав Новицький записав відеозвернення, в якому щиро подякував за високу оцінку його творчості та нагороду, яку він отримав за свою книгу.

У номінації «Проза» премію здобув Василь Пабат за книгу «Світло далекої зірки». Привітала та урочисто вручила премію письменникові перша заступниця голови обласної ради Ніна Лемеш.

У номінації «Народознавство» цьогоріч премію отримали відомі історики Олександр Коваленко, Ганна Доманова, Юрій Мицик за книгу «Чернігів магдебурзький: законодавчі та публічно-правові акти XVII - XVIII ст.». Почесну місію з нагородження виконала директор Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської облдержадміністрації Людмила Замай.

У номінації «Театральне мистецтво» в 2024 році за значний внесок у розвиток театрального мистецтва премію отримав артист драми, провідний майстер сцени, генеральний директор, художній керівник Ніжинського академічного українського драматичного театру ім. М.Коцюбинського Юрій Муквич. Її вручив лауреат премії ім.Коцюбинського 2007 року, головний режисер Чернігівського обласного театру ляльок імені О. Довженка, заслужений артист України Віталій Гольцов.

 

У номінації «Музичне мистецтво» цьогоріч премію за багаторічну творчу діяльність у жанрі співаної поезії здобув дует сестер Інни та Тетяни Чабан. Нагороду їм вручив лауреат літературно-мистецької премії ім.М.Коцюбинського 2019 року, директор Чернігівського музичного коледжу  ім. Л.М.Ревуцького Володимир Суховерський. У своєму вітальному слові сестри Чабан повідомили, що вони віддають грошову частину своєї премії на Збройні сили України.

У номінації «Декоративне та образотворче мистецтво» за цикл художніх робіт, присвячених українській тематиці та за відродження старовинних технік народного мистецтва нагороду отримала мисткиня Наталія Войстрикова. Почесну місію нагородження виконав заступник начальника Чернігівської обласної військової адміністрації Іван Ващенко.

Художніми номерами гостей порадували талановиті колективи та виконавці: Капела бандуристів імені Остапа Вересая (художній керівник та головний диригент — заслужена артистка України Раїса Борщ), Академічний народний хор (художній керівник та головний диригент — заслужений діяч мистецтв України Володимир Коцур), Академічний ансамблю пісні і танцю «Сіверські клейноди» (художній керівник та головний диригент — Андрій Лоєвець), Академічний камерний хор ім. Д. Бортнянського (художній керівник та головний диригент — Ігор Найдьон), народна артистка України Марина Гончаренко, заслужений артист України Олексій Биш, дует сестер - Інна та Тетяна Чабан, чернігівський скрипаль Михайло Скидан. Приємно, що майже всі названі колективи та виконавці – лауреати премії ім. М.М.Коцюбинського у різні роки.

Щиро радіємо з того, що наша країна багата на творчих і талановитих людей. Бажаємо всім лауреатам премії побільше радісних та приємних подій у житті, творчого горіння і бажання творити на користь своєї держави!




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Події | Переглядів: 38 | Додав: marije4ka07 | Рейтинг: 5.0/2 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість