Головна » 2023 » Жовтень » 6 » «І пензлем, і пером»: у музеї Коцюбинського відкрилася нова виставка
«І пензлем, і пером»: у музеї Коцюбинського відкрилася нова виставка
15:52

До 140-річчя від дня народження талановитого художника, визначної постаті в українському мистецтві Михайла Жука в Чернігівському літературно-меморіальному музеї-заповіднику Михайла Коцюбинського відбулося відкриття виставки «І пензлем, і пером». Цього разу у виставковій залі представлено дуже багато фондових матеріалів – фотокопії робіт Михайла Жука, низка портретів відомих особистостей, рукописи, ілюстрації, які свого часу залишив для нащадків Михайло Жук. Також є фоторепродукція картини «Лілеї» (1918), надана Чернігівським художнім музеєм ім. Галагана.

Михайло Жук. Хто він? Художник чи поет? Чого в його творчості більше – літератури чи малярства? Це митець, який створив себе сам!

Стіни виставкової зали говорять за нього – таки художник! Але ж це лише маленька часточка його спадщини. А скільки літературної спадщини ще є! Адже перша чверть ХХ століття у житті Жука була найяскравішою, найпліднішою, найцікавішою! Його літературні твори друкували найповажніші тогочасні журнали, у нього виходили окремі збірки поезії і прози, казок. Він був чи не найпершим книжковим ілюстратором, і не лише своїх книг. Обкладинку до повісті «Тіні забутих предків» Коцюбинський замовив Жуку.

Життя його було дуже непростим – син робітника, ще й засудженого за участь у революційному гуртку, здобув блискучу освіту у Київській школі М.Мурашка, згодом у Краківській академії мистецтв. Тривалий час жив у провінційному Чернігові, але товаришував з Коцюбинським, Вороним, Шрагом, навчав Тичину і Казку. Брав найактивнішу участь у створенні Української академії мистецтв разом з найкращими тодішніми митцями – Бурачеком, Бойчуком, Кричевським та ін, був там професором. Певно, це був час найвищого злету, а потім нужденне існування, неможливість заробити на шмат хліба, відсутність найелементарніших умов для творчої праці – і глибоке розчарування.

Його порятувала Одеса, прийнявши з родиною, забезпечила викладацькою роботою у художньому інституті. Зовні ніби все добре, але поступово художник перестає бути митцем, залишається лише вчителем. Студенти його любили.

У житті Жука був і арешт, і вимушена міграція, і життя в окупації, де теж кожен день міг стати останнім.  Але вірність мистецтву проніс через все життя.

Під час відкриття виставки гостей порадували своїм виконанням поезій та музичних композицій викладачі та студенти кафедри мистецьких дисциплін, факультету дошкільної, початкової освіти і мистецтв Національного університету "Чернігівський колегіум" імені Т.Г. Шевченка.

Виставку «І пензлем, і пером» можна відвідати щодня. З понеділка по п’ятницю – від 9:00 до 17:00, у суботу та неділю – від 10:00 до 17:00.

Вартість вхідних квитків становить:

  • для дорослого – 30 грн;
  • для дитини – 20 грн.

Вартість екскурсійного обслуговування – 100 грн (за бажанням).

Довідки за телефонами: (093) 002-42-96, (097) 465-70-91.




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Архів подій | Переглядів: 232 | Додав: marije4ka07 | Рейтинг: 5.0/1 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість