Головна » 2023 » Жовтень » 6 » «І будеш сниться ти мені, мов ясний світ, мов тихий світ вечірньої зорі!»
«І будеш сниться ти мені, мов ясний світ, мов тихий світ вечірньої зорі!»
07:52

Древній Чернігів майже на два десятки літ став рідним для вихованця Краківської академії красних мистецтв Михайла Івановича Жука. Тут він із 1905 року викладав малювання у кількох навчальних закладах, брав активну участь у літературних суботах Михайла Коцюбинського і роботі українського патріотичного товариства «Просвіта». Михайло Жук майстерно ілюстрував збірки творів старшого товариша, створив низку його портретів. Серед них вважається найкращим і найвідомішим портрет Михайла Коцюбинського, написаний пастеллю 1907 року.

Як згадувала Ірина Михайлівна Коцюбинська, у «Просвіті» відбулася доленосна зустріч Михайла Жука із його майбутньою дружиною, викладачкою рукоділля Анастасією Павловською. Вона стала Музою митця і матір’ю двох їхніх синів. Світлий образ коханої жінки Михайла Івановича оживає на численних фотознімках і обкладинках його поетичних збірок.

Натхненним і щасливим зафіксував Михайла Жука на світлині 1907 року відомий далеко за межами Чернігова фотомитець Володимир Гольдфайн. Сам портретований залишив на звороті фотознімка промовистий дарчий напис: «Коханій, любій Натусі лишаю на те, щоб розмовляла зо мною, щоб розважила мені сірі будні…»




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Публікації | Переглядів: 136 | Додав: marije4ka07 | Рейтинг: 5.0/1 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість