Головна » 2023 » Лютий » 20 » «Герої не вмирають, просто йдуть з Майдану в небо…»: виставка бібліотечних матеріалів до Дня пам’яті Героїв Небесної Сотні
«Герої не вмирають, просто йдуть з Майдану в небо…»: виставка бібліотечних матеріалів до Дня пам’яті Героїв Небесної Сотні
09:19

20 лютого в Україні щорічно відзначають День пам’яті Героїв Небесної Сотні – людей, що мужньо відстоювали право українців на свободу та трагічно загинули під час силового протистояння на Майдані в столиці. Цьогоріч від подій тих зимових днів минає вже 9 років. До цієї дати в Чернігівському літературно-меморіальному музеї-заповіднику Михайла Коцюбинського підготували виставку бібліотечних матеріалів «Герої не вмирають, просто йдуть з Майдану в небо…». У вітрині пропонуються до перегляду періодичні видання, які оперативно та детально висвітлювали події того часу.

День пам’яті Героїв Небесної Сотні в Україні відзначають щорічно 20 лютого відповідно до Указу Президента від 11 лютого 2015 року № 69/2015 «Про вшанування подвигу учасників Революції Гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні». Саме в ці зимові дні під час Революції Гідності протистояння між українським народом і тодішнім режимом сягнуло своєї вершини.

20 лютого 2014 року загинуло найбільше учасників Євромайдану. Загалом події буремної зими 2013-2014 років забрали життя близько сотні активістів Майдану.

21 лютого 2014 року офіційна влада нашої держави юридично визнала жертвами людей, що загинули на Майдані. Того дня на центральній площі столиці попрощалися із загиблими повстанцями. У жалобній промові їх назвали «Небесною Сотнею», а під час самого прощання із померлими лунала пісня «Плине кача…». Після цього вона стала справжнім українським народним реквіємом.

Сумний список Небесної Сотні люди дізналися 22 січня 2014 року. Тоді від вогнепальних поранень під час сутичок у центрі Києва загинули активісти Майдану Сергій Нігоян та Михайло Жизневський. Того ж дня у лісі неподалік столиці знайшли тіло зі слідами тортур активіста Юрія Вербицього. До 18 лютого 2014 року вже було 9 загиблих. А з 18-го по 21 лютого на Майдані віддали своє життя найбільше людей – 84, після 21 лютого – ще 18 Героїв.

Окрім українців, жертвами режиму Януковича ставали і люди інших національностей – білоруси, вірмени та грузини. Усі вони увійшли до меморіалу борців за українську Незалежність – до Небесної Сотні. Сто чотирьом Героям Небесної Сотні Президент Петро Порошенко посмертно присвоїв звання Героїв України, а троє іноземців (громадянин Білорусі Михайло Жизневський, Грузії – Зураб Хурція і Давид Кіпіані) посмертно нагороджені орденами Героїв Небесної Сотні.

Небесна сотня – це наш біль і наша гордість, це сльози нашої нації та душевний щем вдячності за все, що вони зробили для нас, за те, що перевернули свідомість українців, змусивши їх боротися за своє.

Цього дня ми вшановуємо пам’ять тих громадян, завдяки яким було змінено перебіг історії нашої держави під час подій Революції Гідності, тих, хто ціною власного життя захищав ідеали демократії, відстоював права та свободи людини, європейське майбутнє України.




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Публікації | Переглядів: 288 | Додав: marije4ka07 | Рейтинг: 5.0/1 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість