Головна » 2022 » Вересень » 22 » Екзотична агава в саду Михайла Коцюбинського
Екзотична агава в саду Михайла Коцюбинського
12:41

Сад Михайла Коцюбинського прекрасний будь-якої пори: із ранньої весни і до пізньої осені тут триває цвітіння різних квітів. Та є у садку одна рослина, яка привертає до себе увагу кожного відвідувача, незважаючи на те, що сама не може розквітнути у нашому кліматі. Що це за рослина? Це агава, родзинка саду Михайла Коцюбинського.

Агаву побачив письменник на острові Капрі. Рослина настільки вразила його, що він описав її у своєму творі «На острові»: «Завжди хвилююсь, коли бачу агаву: сіру корону твердого листу, зубатого по краях і гострого на вершечку, як затесаний кіл. Розсілася по терасах і коронує скриту силу землі. Або її цвіт – високий, до щогли подібний зелений стовбур з вінцем смерті на чолі. Бо така таємниця агави: вона цвіте, щоб умерти, і умирає, щоб цвісти».

Незадовго до смерті письменника з оповіданням «На острові» познайомився його брат Хома Коцюбинський. «Я прочитав, – згадував він, – і здивувався, як сухий ботанічний опис опоетизовано. Агава у Михайла Михайловича не звичайна рослина, а якась жива істота. Коли через кілька хвилин я висловив своє захоплення описом, Михайло Михайлович нервово повів рукою, ніби хотів щось від себе одігнати, і сказав: «Розумієш ти, що я не агаву змалював, а своє життя…».

Оскільки агава – це рослина теплолюбива, то перезимувати на подвір’ї в саду вона не може, бо ж просто загине від холодів. Тому дбайливі садівники музею-заповідника щоосені пересаджують її до теплиці.  Лише навесні, коли немає ризику заморозків, агаву знову повертають на її місце у саду. Тож поки ще є час, ви можете прийти до нашого саду та помилуватися красою квітки, яка так сподобалася Михайлові Коцюбинському.

 




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Публікації | Переглядів: 342 | Додав: marije4ka07 | Рейтинг: 5.0/2 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість