Головна » 2014 » Серпень » 9 » До ювілею видатної актриси Марії Заньковецької
До ювілею видатної актриси Марії Заньковецької
17:32
4 серпня 2014 року минуло 160 років від дня народження великої актриси всіх часів, першої української народної артистки Марії Заньковецької.
З нагоди ювілею видатної землячки в музеї М.Коцюбинського відкрито виставку «Ясне сонце українського театру», яка знайомить відвідувачів з головними етапами творчого життя акторки.

Народилася Марія Заньковецька (Марія Костянтинівна Адасовська) у с. Заньках Ніжинського повіту чернігівської губернії. Сценічний псевдонім нею було обрано за назвою рідного села. З Ніжином і Черніговом, Миколою Вербицьким і Леонідом Глібовим пов'язаний початок творчого життя Заньковецької на аматорській сцені. 1882 року актриса дебютує у ролі Наталки Полтавки на професійній сцені.

На виставці представлені фотографії цілої когорти майстрів українського театру - М.Кропивницького, М.Старицького, І.Карпенка-Карого, М.Садовського, П.Саксаганського, М.Садовської-Барілотті, Г.Затиркевич-Карпинської. Свого часу видатний режисер і актор К.Станіславський сказав: «Такі українські актори, як Кропивницький, Заньковецька, Саксаганський, Садовський - блискуча плеяда майстрів української сцени - ввійшли золотими літерами на скрижалі історії світового мистецтва…Той, хто бачив гру українських акторів, зберіг світлу пам'ять на все життя».

Також експонується фото акторів трупи М.Кропивницького перед поїздкою до Петербурга 1886 року, трупи М.Садовського 1888-1889 років, у яких працювала М.Заньковецька, фото актриси в ролі Олени у виставі «Глитай, або ж павук», книги С.Тобілевич «Корифеї українського театру», С.Дуриліна «Мария Заньковецкая», які містять спогади про актрису, її колег та учнів.

Увагу відвідувачів обов’язково привернуть наукові збірники під редакцією Г.Самойленка «Марія Заньковецька як театральний та громадський діяч України», що вийшов у Ніжині у 1994 році, та О.Бобиря «Українська свідомість і російські симпатики Марії Заньковецької», який був присвячений 150-річчю актриси. Можна познайомитись і з художніми творами різних авторів, головною героїнею яких є наша славетна землячка.

Вогнем, жагою, пориванням
Вона серця палила всім;
Страждання граючи, стражданням
Сама вона була живим.
І руки Чехова й Толстого
Благословляли їй дорогу,
І Мирний голову клонив
Благоговійно перед нею,
І Лисенко її любив
Співучо- ніжною душею.
М. Рильський


Підготувала заввідділом музею Т.Кузнєцова.


QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Переглядів: 1361 | Додав: Maysheff | Рейтинг: 5.0/2 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість