Головна » 2021 » Листопад » 9 » До дня української мови та писемності 9 листопада
До дня української мови та писемності 9 листопада
10:56

«Поки живе мова – житиме й народ, як національність... От чому мова завжди має таку велику вагу в національному рухові, от чому ставлять її на перше почесне місце серед головних наших питань». Іван Огієнко‎

9 листопада українці відзначають День української мови та писемності. Засноване свято було ще 1997 року відповідно до Указу Президента «Про День української писемності та мови» на підтримку «ініціативи громадських організацій та з урахуванням важливої ролі української мови в консолідації українського суспільства».

Свято припадає на день, коли вшановують пам’ять преподобного Нестора-літописця – основоположника давньоруської історіографії, письменника-агіографа, першого історика Київської Русі, вченого, мислителя та ченця Києво-Печерської лаври. На думку дослідників, писемна українська мова починає свою історію саме від Нестора-літописця.

Щорічно 9 листопада у День української писемності та мови у країні:

  • відбувається покладання квітів до пам’ятника Нестора-літописця;
  • відзначають кращих популяризаторів української мови;
  • заохочують видавництва, що друкують літературу українською;
  • організовують регіональні тематичні конкурси;
  • стартує Міжнародний конкурс знавців української мови імені Петра Яцика. Конкурс проводиться у 20 країнах світу, а загальна кількість учасників сягає 5 мільйонів;
  • на Українському радіо відбувається радіодиктант національної єдності. Його було започатковано ще 2000 року. З того часу кожен охочий може взяти у ньому участь та перевірити свій рівень знання української мови, а також продемонструвати свою єдність із тими, хто шанує та любить українське слово.

5 цікавих фактів про українську мову

Чи знаєте ви, що…

  1. Твір, який перекладався найбільше, – «Заповіт» Тараса Шевченка. Існує 147 його перекладів на різні мови світу.
  2. Одна з особливостей української мови в тому, що вона має зменшувально-пестливі форми. До того ж, у нашій лексиці є такі форми навіть до слова «вороги» – «воріженьки».
  3. Найчастіше в українській мові вживається літера «П» (саме на неї починається найбільша кількість слів). Найменш уживана літера – «Ф». Більшість слів, у яких літера «Ф» – перша, українська мова запозичила з інших мов.
  4. Найдовше слово має аж 30 літер – «дихлордифенілтрихлорметилметан». Так називають хімікат для боротьби зі шкідниками.
  5. Кличний відмінок вирізняє українську мову серед інших східнослов’янських. Такий відмінок є в латинській, грецькій та санскритській мовах.

Кілька тисяч років тому античні мудреці зазначали: «Заговори, щоб я тебе побачив!». Якими побачить світ українців – залежить саме він нас. А для цього нам потрібно любити й поважати рідну мову, знати її історію та культуру.




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Публікації | Переглядів: 525 | Додав: marije4ka07 | Рейтинг: 5.0/2 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість