Головна » 2023 » Жовтень » 27 » До Дня української писемності та мови
До Дня української писемності та мови
08:07

Українська мова – солов’їна, чиста. Мовознавець, лексикограф, історик церкви, педагог Іван Огієнко вважав, що українська мова для нас, українців, є нашою національною ознакою. В його дослідженнях чітко прослідковується думка, що в мові – наша культура, сутність нашої свідомості. І тому 27 жовтня, всі українці мають згадати що сьогодні День української писемності та мови. Його традиційно відзначають у День пам’яті Преподобного Нестора Літописця, якого вважають автором Повісті минулих літ.

Через перехід на новий календар дата Дня пам’яті Преподобного Нестора Літописця змінилася. Саме тому День української писемності та мови перенесли з 9 листопада на 27 жовтня. Зміни погодили згідно з новоюліанським церковним календарем. Вони набрали чинності 28 липня 2023 року.

Цікаві факти про День української писемності та мови: ТОП-10

1. Кожного року до Дня української писемності та мови починається конкурс імені Петра Яцика, у якому беруть участь знавці української мови з різних країн світу.

2. Рекордсменом серед перекладених творів є «Заповіт» Т. Г. Шевченка. Від 1845 року його перекладали на різні мови 147 разів.

3. Українська мова вважається найбагатшою на зменшувально-пестливі форми. Навіть у сучасному гімні країни зустрічається слово «воріженьки».

4. Українську мову офіційно визнано однією з наймилозвучніших: вона посідає друге місце у світі за мелодійністю (після італійської) й третє за красою лексики (після французької та перської).

5. В українській мові, на відміну від решти східнослов’янських мов, іменник має 7 відмінків, один із яких – кличний.

6. 448 р. візантійський історик Пріск Панійський, перебуваючи в таборі гунського володаря Аттіли на території сучасної України, записав слова “мед” і “страва”. Це була перша згадка українських слів.

7. В українській мові найбільша кількість слів починається на літеру “П”. Найменш уживаною літерою українського алфавіту є літера “Ф”.

8. Найдовше слово в українській мові складається з 30 літер! Спробуйте вимовити: «дихлордифенілтрихлорметилметан» (це хімічна речовина, що використовується для боротьби зі шкідниками).

9. В українській мові дуже багато синонімів. Наприклад, одне тільки слово “горизонт” має 12 синонімів: обрій, небозвід, небосхил, крайнебо, круговид, кругозір, кругогляд, виднокруг, видноколо, виднокрай, небокрай, овид.  

10. Українську офіційно визнали літературною після видання «Енеїди» Івана Котляревського. Тож Котляревського вважають основоположником нової української мови.




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Публікації | Переглядів: 257 | Додав: marije4ka07 | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість