Головна » 2022 » Червень » 27 » До Дня Конституції України
До Дня Конституції України
20:08

28 червня в Україні відзначають державне свято – День Конституції. Саме цього дня 26 років тому, 1996 року, на 5-й сесії Верховної Ради України 2-го скликання, було ухвалено Основний закон України – Конституцію. Вона набула чинності з дня її прийняття.

Спроби прийняти Конституцію в Україні робилися з перших років проголошення незалежності. У 1992-1993 роках під керівництвом першого Президента Леоніда Кравчука був напрацьований перший проєкт Основного Закону, проте він так і не був прийнятий.

8 червня 1995 року між гілками влади був підписаний Конституційний договір, на підставі якого мала бути розроблена Конституція. У 1996 році була створена спеціальна парламентська комісія під керівництвом депутата Михайла Сироти. 27 червня почався розгляд запропонованого документа у Верховній Раді.

Депутати працювали над проєктом, залишаючись у сесійному залі всю ніч із 27 на 28 червня. Парламентарії врахували зауваження Президента України, а також підтримали всі спірні статті проєкту – про державні символи в України, про державну українську мову, про право приватної власності в Україні, після чого Основний Закон був остаточно затверджений. Вважається, що прийняття Конституції закріпило правові основи незалежної України, її суверенітет і територіальну цілісність і це стало найважливішим кроком у забезпеченні прав та свобод людини та громадянина.

З нагоди Дня Конституції України Чернігівський літературно-меморіальний музей-заповідник Михайла Коцюбинського підготував для вас віртуальну виставку бібліотечних матеріалів. Приємного вам перегляду!




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Публікації | Переглядів: 379 | Додав: marije4ka07 | Рейтинг: 5.0/3 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість