Головна » 2022 » Листопад » 21 » До дня Гідності та Свободи
До дня Гідності та Свободи
12:20

21 листопада в Україні відзначають День Гідності та Свободи. Саме цього дня в нашій державі відбувалися дві важливі доленосні події: Помаранчева революція (2004 рік) та революція Гідності (2013).

Після виборів Президента у 2004 році Україною прокотився шквал протестів. Попередні результати другого туру, які Центральна виборча комісія оголосила 21 листопада, вказували на те, що перемога була за Віктором Януковичем. Українське суспільство було обурене масовими фальсифікаціями під час підрахунку голосів. Люди, що підтримували опозиційного кандидата Віктора Ющенка, вийшли на масові акції протесту. Вони відбувалися у багатьох великих містах нашої країни, а їхнім центром став Майдан Незалежності у столиці. Наслідком цих протестів стало проведення ще одного туру виборів Президента, на якому перемога була вже за Віктором Ющенком.

У листопаді 2005 року В.Ющенко заснував День свободи, але наступний Президент Віктор Янукович це свято скасував, об’єднавши його із Днем Соборності.

Через 9 років після Помаранчевої революції, 21 листопада 2013 року, люди знову вийшли на Майдан. Цього разу протестувальники виступали проти рішення Кабінету Міністрів України призупинити підготовку до підписання Угоди про асоціацію з Євросоюзом. Спочатку до акції протесту долучилося кілька сотень людей, а вже 24 листопада кількість протестуючих збільшилася до понад сотні тисяч людей.

29 листопада на Майдані Незалежності мітингувальники активно закликали Уряд до відставки та проведення дострокових виборів до Парламенту. У відповідь влада застосувала силовий метод для розгону людей. Вночі 30 листопада відбувся так званий кривавий розгін протестувальників. У людей з’явилося яскраве відчуття того, що країна рухається до авторитаризму, принципи якого мають мало спільного з людяністю та гуманним поводженням, адже масово почали виникати прояви свавілля правоохоронних органів, репресії проти незадоволених.. Таким чином, протести із проєвропейських перетворилися та антиурядові. І їхній масштаб став набагато більшим.

Найтрагічнішими днями цієї революції можна назвати 18-20 лютого, коли під час сутичок у столиці підпалили Будинок профспілок, а від снайперських куль загинуло близько 70 людей, що їх тепер називають Героями Небесної сотні.

22 лютого, вночі, тодішній президент України Віктор Янукович утік із країни. Після цього було проведено позачергові президентські вибори. Вони засвідчили європейський вектор орієнтації країни. Україна отримала шанс на цивілізаційний вибір, демократію, очищення від тоталітарного впливу.

На відміну від подій Помаранчевої революції, відстоювання власної гідності та свободи вартувало Україні багатьох людських життів.

13 листопада 2014 року Президент України Петро Порошенко підписав Указ «Про День Гідності та Свободи». Пам’ятну дату було запроваджено для утвердження в Україні ідеалів демократії та свободи, вшанування патріотизму і мужності громадян, що стали на захист демократичних цінностей, прав і свобод людини, європейського вибору своєї держави та її національних інтересів.




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Публікації | Переглядів: 300 | Додав: kotsiubynska | Рейтинг: 5.0/2 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість