Головна » 2014 » Вересень » 19 » Церемонія покладання квітів на могилі Сонцепоклонника, що на Болдиній горі відбулася 17 вересня
Церемонія покладання квітів на могилі Сонцепоклонника, що на Болдиній горі відбулася 17 вересня
02:13
У ній взяли участь представники обласної та міської влади – голова Чернігівської обласної ради Микола Звєрєв та міський голова Олександр Соколов, представники громадськості, творча інтелігенція міста, курсанти і школярі.
 Під час заходу Капела бандуристів ім. Остапа Вересая та Академічний Народний хор обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм виконали наживо кілька українських народних та авторських пісень.
Учасники мітингу говорили про значення творчості М. Коцюбинського не лише для української, а й світової літератури, про патріотичність і любов до Вітчизни, ідея яких пронизує його твори.

Правнук письменника Ігор Коцюбинський, який після кількамісячного перебування у зоні АТО повернувся додому, висловив вдячність за високий рівень організації відзначення ювілею визначного прадіда. Він підкреслив значення громадської діяльності М.Коцюбинського. Говорячи про сьогодення, І.Коцюбинський висловив сподівання, що в Україні найближчим часом запанує мир, і "баталії будуть лише мистецькі та літературні".

"Нам усім треба згуртуватися. Разом ми будемо єдині – армія і суспільство", - наголосив він.

З нагоди 150-річчя з дня народження М.Коцюбинського в обласному музично-драматичному театрі імені Т.Г.Шевченка відбудеться урочистий літературно-мистецький вечір та вручення обласної премії ім. М.Коцюбинського.

Перед урочистим зібранням відбулося погашення поштового конверту України, випущеного «Укрпоштою» до ювілею Михайла Коцюбинського.

Також гості свята оглянули картини художників – лауреатів обласної премії ім. М. Коцюбинського, виставку видань творів Михайла Коцюбинського та українських письменників – лауреатів обласної літературно-мистецької премії ім. М. Коцюбинського у номінаціях «Поезія», «Проза», «Народознавство» за період з часу заснування премії (1992 р.) по 2014 рік.

Привітав присутніх та вручив премії заступник голови-керівник апарату облдержадміністрації Сергій Журман.

Цього року лауреатами у номінаціях стали: «Поезія» - Тетяна Винник, «Проза» - Олександр Забарний, «Народознавство» - Світлана Ключник, «Театральне та музичне мистецтво» - колектив капели бандуристів імені Остапа Вересая, «Декоративне та образотворче мистецтво» - Володимир Матвейцов.

Під час урочистостей у Чернігівському обласному академічному українському музично-драматичному театрі ім. Т.Г.Шевченка була розгорнута книжково-ілюстративна виставка „Співець краси, природи і людської душі”, спільно підготовлена працівниками відділів краєзнавства та абонемента.

На виставці були представлені твори Великого Сонцепоклонника, література про його творчість, а також інформація про чернігівський період життя письменника, його родинне оточення. Родзинками виставки стали збірки творів М.М.Коцюбинського 1934, 1946, 1947 років видання, а також оповідання „Ялинка”, видане у 1941 році і твори під редакцією і з передмовою академіка С.Єфремова, які побачили світ у 1925 році. Присутні звернули увагу і на спогади сучасників про М.М.Коцюбинського, опубліковані у часописах „Украинская жизнь” (1916) та „Червоний шлях” (1929).

Обласна бібліотека для дітей ім. М.Островського представила книжкову виставку „М.Коцюбинський – дітям”.

Відомо, що у Михайла Коцюбинського багато творів для дітей, деякі з них спочатку були написані письменником для власних дітей, потім друкувалися в журналі „Дзвінок” і стали класикою української літератури, яку із задоволенням читають сучасні діти. Гості і учасники заходу мали можливість переглянути книги класика, такі як „Харитя”, „Ялинка”, „Маленький грішник”, „Казки”, „Оповідання для дітей” та ін. різних років видань.

Зацікавили присутніх також і фотоматеріали заходів, які проводить бібліотека до 150 річчя М.Коцюбинського – виставка-панорама „У гостини до письменника”, літературний портрет „Великий Сонцелюб”, буктрейлер „Я читаю Михайла Коцюбинського” (за оповіданням „Іванко та Чугайстир”).

Михайло Коцюбинський (17 вересня 1864, Вінниця – 25 квітня 1913, Чернігів) – український письменник, громадський діяч, голова Просвіти у Чернігові, один з організаторів Братства Тарасівців. Був і залишається одним з найоригінальніших українських прозаїків. Його творчість була предметом суперечок літературних критиків. Ще і дотепер модернізм М. Коцюбинського дослідники називають імпресіонізмом у літературі.






















QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Переглядів: 1221 | Додав: Maysheff | Рейтинг: 5.0/3 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість