Головна » 2015 » Лютий » 24 » Біля витоків українського патріотизму
Біля витоків українського патріотизму
12:26
24 лютого минає 150 років від дня народження політичного і культурного діяча, письменника Івана Львовича Липи, близького побратима Михайла Михайловича Коцюбинського, одного із засновників Братства Тарасівців.

Шевченкове віще слово, його жертовна любов до України зробило переворот у свідомості українських молодих патріотів, трьох студентів з Харкова – Івана Липи, Михайла Базькевича, Миколи Байздренка та одного випускника Київського університету – Віталія Боровика. Ці юнаки заснували біля всеукраїнської Святині таємне політичне товариство, Братство Тарасівців, яке стало політичною організацією, метою якої була незалежність України. Відбулося це 8 червня 1891 року на Трійцю. Сильна воля і національна свідомість засновників Братства привабили багатьох культурних діячів, творчих душ з українського середовища: Бориса Грінченка, Михайла Коцюбинського, Миколу Вороного, Володимира Самійленка, Миколу Міхновського.

У фондах музею-заповідника М.М.Коцюбинського зберігається 12 листів Івана Липи до Михайла Коцюбинського. Письменницький талант І.Липи формувався під впливом Т.Шевченка, І.Франка, М.Коцюбинського. В листах звучить особливе, сповнене поваги, почуття однодумця: «Ласкавий брате Михайле! Не обминіть же й нас своєю прихильністю і подаруйте до альманаху, що я і зараз складаю, свою працю… У першому така чудова Ваша аквареля, що кращої й не треба. Був би страшенно радий, якби щось подібне досталось від Вас і на мою долю. Не відмовте. Як щирого братіка благаю Вас».

Тарасівці, як представники нової генерації в українській культурі визнали своїм завданням виховання в собі свідомого патріотизму, щоб стати дійсно освіченою і корисною морально сильною українською інтелігенцією.

По різному склалася доля фундаторів Братства Тарасівців, але кожен з них своє життя поклав на визволення рідного краю.

Іван Липа брав активну участь у «Великому відродженні» часів української революції та громадянської війни.

За часів Центральної Ради він був одним із авторів проекту першої Конституції УНР. На еміграції у місті Тарнові Іван Липа обіймав посаду голови президії Ради Республіки та міністра здоров’я уряду УНР у вигнанні. Саме в цей час він написав в одному з листів: «… якби довелось наново вибирати шлях, то тільки цей і взяв би» .

Підготувала Марія Москаленко, заввідділом музею


QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Переглядів: 1211 | Додав: kotsiubynska | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість