Головна » 2021 » Серпень » 26 » «А й правда, крилатим ґрунту не треба..» До 80-річчя від дня народження Богдана Ступки
«А й правда, крилатим ґрунту не треба..» До 80-річчя від дня народження Богдана Ступки
23:32

27 серпня Богдану Сильвестровичу Ступці виповнилося би 80… Його гру на сцені і в кіно дивилися, затамувавши подих, його називали актором із Богом у серці. Його любили глядачі не лише в Україні, а і за кордоном. Вже більше п’ятдесяти років ім’я Б.Ступки залишається знаковим для української культури. Чимало ролей Богдана Сильвестровича, як у кінематографі, так і в театрі, золотими літерами увійшли до літопису справжніх мистецьких шедеврів. «Коли гойдаєшся на гойдалці, треба гойдатися і ні про що не думати. Так набагато простіше», – вважав актор і повністю перевтілювався у героя, якого грав.

Народився Богдан Сильвестрович Ступка 27 серпня 1941 року в смт Куликів Львівської області. Тоді селище було під німецькою окупацією. Зі сценою майбутній видатний актор був знайомий змалечку – його батько співав у хорі Львівського оперного театру, а тітка була там головним концертмейстером, дядько – солістом. Саме за кулісами цього театру Богдан Ступка почув та побачив багатьох зірок тогочасної сцени, зокрема і Сергія Лемешева та Івана Козловського.

Після закінчення школи у Львові Ступка хотів вступити на хімічний факультет Львівського університету ім. Івана Франка, але іспити не склав, тому влаштувався на роботу, а згодом вступив до цього ж вишу, але вже на філологічний факультет. Закінчив акторську студію при Львівському академічному драматичному театрі ім. Марії Заньковецької, де і почалася його творча стезя. Наставником Богдана Ступки був Сергій Данченко. Коли відомий український режисер у 1978 році очолив Київський академічний драматичний театр ім. Івана Франка, туди перейшов і Богдан Ступка. За кілька років він здобув диплом заочного відділення театрознавчого факультету Київського державного інституту театрального мистецтва ім. Івана Карпенка-Карого.

З 1999 р. по 2001 р. Богдан Ступка був міністром культури та мистецтв України. У 2001 році очолив Національний академічний драматичний театр ім. Івана Франка.

У творчому доробку Богдана Ступки чимало ролей. У Львівському драматичному театрі імені Марії Заньковецької він виконував ролі у виставах «Над блакитним Дунаєм» за І.Річардом, «Фауст і смерть» О.Левади, «Гайдамаки» Т.Шевченка, «Річард ІІІ» В.Шекспіра, «Прапороносці» за О.Гончарем, «Камінний господар» Лесі Українки. Кожна роль Богдана Ступки вирізнялася просто філігранною грою – жести, міміка обличчя, вогник в очах, погляд, уміння тримати паузу – усе відповідало образу.

В Київському драматичному театрі ім. Івана Франка Богдан Ступка дебютував у виставі О.Коломійця «Дикий ангел» у ролі Маляра (постановка Володимира Оглобліна). Актор вразив витонченістю  та продуманістю цього образу, кожним його рухом та сарказмом, за яким герой ховав свій внутрішній біль та переживання. Богдан Ступка легко став першою скрипкою в театрі ім. Франка, де зіграв не один десяток ролей у різних виставах, зокрема в «Король Лір» В.Шекспіра, «Цар Едіп» Софокла, «Сни за Кобзарем» Т.Шевченка, «Енеїда» І.Котляревського, «Майстер і Маргарита» за романом М.Булгакова.

Богдан Ступка – невтомний трудівник. На це вказує кількість ролей, які він виконав не лише на театральній сцені, а й на знімальному майданчику: їх було більше сотні. І кожна з них була дорогою для Богдана Ступки, тому що він вкладав у неї свою душу та серце.

«Білий птах із чорною ознакою» режисера Юрія Іллєнка – доленосний фільм у житті Богдана Ступки. Це і кінодебют, і визнання режисерів, яке прийшло одразу ж після виходу кінострічки. Роль бійця УПА Ореста і сам Ступка вважав однією із найкращих своїх робіт. Йому вдалося створити неперевершений образ українського месника, вирізьбити, наче із граніту, вольові риси обличчя, стрімку ходу і непідробну муку в очах, коли він танцював свій останній у житті танець, міцно-міцно притискаючи до грудей свою кохану (її роль виконала Лариса Кадочникова). У режисера Юрія Іллєнка Богдан Ступка знявся у ще одному фільмі – «Наперекір усьому».

Чималий успіх прийшов до актора в 2004-му, коли на екранах з’явилися художні стрічки «Водій для Віри», «Свої».

У фільмі

Серед визначних кіноробіт Ступки багато історичних персонажів: Іван Брюховецький (х/ф «Чорна рада»), Богдан Хмельницький (х/ф «Вогнем і мечем»), Іван Мазепа (х/ф «Молитва за гетьмана Мазепу»), Чингісхан («Таємниця Чингісхана»).

У ролі Богдана Хмельницького

Серед інших фільмів, у яких знімався Богдан Ступка, можна назвати «Тарас Бульба», «Три напівграції», «Право на любов», «Коли сонце було богом».

У ролі Тараса Бульби

Богдан Сильвестрович Ступка – Народний артист УРСР, Народний артист СРСР, Герой України, лауреат багатьох українських та міжнародних премій. Серед них – «Тріумф» (2006 р), кінопремія «Золотий орел» (2010 р.), премія ім. Олександра Довженка (2012 р,. посмертно) та багато інших. Та найціннішою для актора була Національна премія України ім. Тараса Шевченка, яку він одержав ще 1993 року за роль у виставі «Тев’є-Тевель» (за Шолом-Алейхемом). Її Ступка зіграв більше трьохсот разів.

Вистава «Тев’є-Тевель»

Життя талановитого актора обірвалося на 71-му році життя, 22 липня 2012 року. Але, мабуть, людина, яка все життя присвятила творчості, житиме і після смерті у своїх творах. Доки люди дивитимуться фільми за участю Богдана Ступки, згадуватимуть його ролі в театрі, доти й житиме пам’ять про нього. Адже, як писала колись Ліна Костенко у своєму вірші «Крила»: «Людина нібито не літає… А крила має. А крила має!». То ж і ті два крила – талант і творчість – піднесли Богдана Ступку на ще небувалу для українського театру та кіно висоту!

Марія Коробко, вчений секретар Чернігівського літературно-меморіального музею-заповідника М.М.Коцюбинського




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Публікації | Переглядів: 1526 | Додав: marije4ka07 | Рейтинг: 5.0/2 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість