Головна » 2023 » Вересень » 28 » «А далі було море…»: до Всесвітнього дня моря 28 вересня
«А далі було море…»: до Всесвітнього дня моря 28 вересня
08:00

Чи знаєте ви, що наприкінці вересня багато країн світу відзначають Всесвітній день моря? Його заснувала Асамблея Міжнародної Морської організації 1978 року задля того, аби привернути увагу світової спільноти до проблеми збереження морів та їхніх біоресурсів. До 1980 року День моря відзначали 17 березня, але згодом його перенесли на останній тиждень вересня. Нинішнього року це свято припадає на 28 вересня.

Неодноразово бував на морі і Михайло Коцюбинський: в Криму під час роботи у філоксерній комісії, на острові Капрі в Італії. Багато листівок із морськими пейзажами надсилав додому і був дуже вражений морськими пейзажами. А ще Михайло Коцюбинський в багатьох своїх творах описував море – хвилююче, живе, неповторне…

В оповіданні «В путах шайтана» великої уваги заслуговують описи кримської природи і моря: «А далі було море. Блакитне, сліпучо-блакитне, як кримське небо, воно мліло у спеці літнього дня, дихало млою і, делікатними тонами зливаючись з далеким небосклоном, чарувало й вабило у свою чисту, теплу й радісну блакить…»

Морські пейзажі захоплюють читача, вражають його, море присутнє в кожному моменті оповіді, і його можна трактувати як ще одного персонажа твору: «З правого боку горбатою тінню ліг в море Аю-Даг і, мов спраглий у спеку звір, припав до води… Рівний, гарячий, мов з велетенської печі, дух йде від землі, з неба, з моря, од сірих кам’яних громад Яйли…

Очі її, як і думка, блукають десь по далекому, безкрайому морю. А воно невинне і чисте, як дівчина, в сліпучо-блакитних шатах, з низкою перлів-піни на шиї, радісно осміхається до берега і пеститься, і тулиться до нього, немов кохаюча істота. Далеко од берега грає в морі табун веселих дельфінів: чорні потвори, мов виводок чортів, виплигують з глибини, перекидаються в повітрі, стрімголов пірнають в море і знов виринають, щоб наново розпочати веселі ігрища».

Такий показ природи, її мінливої краси, а також прагнення передати почуття героїв, їх внутрішній світ і переживання в уривчастих штрихах, але водночас в нерозривній єдності є притаманними для літератури імпресіонізму, одним з перших українських представників якої є М. Коцюбинський.




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Публікації | Переглядів: 261 | Додав: marije4ka07 | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість