Головна » 2024 » Лютий » 7 » 50 років з дня встановлення пам’ятника Михайлу Коцюбинському
50 років з дня встановлення пам’ятника Михайлу Коцюбинському
12:57

Пам’ятник М.М. Коцюбинському був встановлений у садибі письменника 22 січня 1974 року, до 110-ї річниці з дня народження класика української літератури. Символічно, що ця подія сталася у день проголошення Акту Злуки Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки.

Задумливий Михайло Михайлович неначе присів відпочити у тіні ялин біля входу у сад, тримаючи в руках книжку. Скульптуру виготовлено з кованої міді. На її відкриття була запрошена громадськість та військовослужбовці. Але  місцеві ЗМІ цю подію не висвітлювали. У цей період «Деснянська правда» і «Гарт» друкували доповідь Брєжнєва та комсомольську конференцію.

Це один із пам’ятників, які створив Флоріан Абрамович Коцюбинський — відомий український митець, онук Михайла Коцюбинського. Крім цього, він був автором ще  кількох скульптурних портретів  Михайла Коцюбинського: бюст на могилі письменника на Болдиних горах, 1955 р. та виконаний у техніці різьби по дереву  портрет М. Коцюбинського, який зустрічає відвідувачів літературної експозиції музею та ін.

Серед найвідоміших робіт Ф. Коцюбинського – композиція «Мир» на станції метро Дніпро у Києві та   монумент на Савур-Могилі, що  на Донеччині (на жаль, знищений російськими окупантами ще у 2014 році), монументи Лесі Українці і Тарасу Шевченку, скульптурні портрети козацьких ватажків XVII століття: Петра Конашевича-Сагайдачного, Максима Кривоноса, Тараса Трясила, Івана Богуна та Івана Сірка, Семена Палія.

Зі своїми роботами Флоріан Коцюбинський брав участь у різноманітних конкурсах. А за скульптурний портрет Тараса Шевченка «Думи молодії» скульптор отримав звання заслуженого діяча мистецтв. Флоріан Абрамович -  автор літературного лібрето та декорацій до балету за однойменною повістю М. Коцюбинського «Тіні забутих предків», також він взяв участь у створенні лібрето опери за мотивами «Fata morgana».

На фото, подарованому Флоріану на згадку від мами Ірини Михайлівни Коцюбинської, надпис: «22 січня 1974 р. В день встановлення скульптури М. Коцюбинського на садибі письменника у Чернігові. Флоріану на згадку. Мама».

На фото зображені: стоять зліва направо Флоріан Коцюбинський, Юлій Романович Коцюбинський, хтось із технічних працівників, військовослужбовці. У центрі – Ірина Михайлівна Коцюбинська (на голові її шапочка, поверх якої пов’язана хустка), за нею – секретар музею Єлизавета Степанівна Лучко, за  правим плечем директора музею - Йосип Ілліч Давидов (завідувач відділом музею).




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Публікації | Переглядів: 65 | Додав: marije4ka07 | Рейтинг: 5.0/2 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість