Головна » 2018 » Серпень » 22 » 28 серпня в музеї Коцюбинського відбудеться відкриття персональної виставки Надії Мартиненко
28 серпня в музеї Коцюбинського відбудеться відкриття персональної виставки Надії Мартиненко
12:53

28 серпня (вівторок) о 14-00 у Чернігівському літературно-меморіальному музеї-заповіднику М.Коцюбинського відбудеться відкриття персональної виставки знаної чернігівської мисткині Надії Мартиненко “Етнічні сакраменталії”.

Надія Мартиненко народилася у селі Товстоліс Чернігівського району на Чернігівщині. 3 1973 по 1975 рік навчалась в ізостудії Київського палацу «Жовтневий» (викладачі М. Родін, Г. Гуляєв, В. Забашта), з 1975 року – у Кримському художньому училищі ім. M. Самокиша на живописно-педагогічному відділенні, яке закінчила у 1979 році.

Процес пошуку та професійного становлення тривав до 2001 року, відколи твори H. Мартиненко вперше потрапили на одну із художніх виставок м. Чернігова. Наступні роки були досить плідними у її творчому житті. Результатом став вступ у 2005 р. до Національної Спілки художників України.

За цей період у художниці відбулася трансформація як свідомості, так і живописної мови. На зміну спокійного реалістичного напрямку прийшов світський, сучасний, колоритний живопис, який народжується з особливої здатності передачі душевних переживань та емоцій художниці. Краєвиди, міські пейзажі, жанрові композиції, натюрморти, жіночі образи, твори на філософську тематику — такий неповний діапазон художніх уподобань Надії Мартиненко.

Випробовуючи різні сучасні напрямки, художниця зберегла світосприйняття в межах фігуративного мистецтва. На полотнах цілком впізнається відображення «реального світу», але наголос скерований на відчуття кольору і форми. Її живопис відображає асоціативне сприйняття оточуючого світу через спогади і емоції художниці. У стилістичній мові відчутні сліди таких напрямків як імпресіонізм, постімпресіонізм та інші.

Загадкові жіночі образи художниця інтегрує в картинне середовище за допомогою контрастів, світла і тіні, створюючи цікаві, живописні ефекти, а своєрідний філософський зміст художниця вбачає у створенні полотен на релігійну та національну тематику.

Усі полотна Надії привертають увагу своєю фактурністю та жвавою ритмікою кольорів, завдяки динамічному мазку мастихіна. Твори Надії Мартиненко є в приватних колекціях, музеях України та зарубіжжя.

3 2001 року  вона - учасниця обласних, всеукраїнських, персональних та міжнародних виставок. А нещодавно пані Надія стала лауреатом Чернігівської обласної літературно-мистецької премії ім. М.Коцюбинського.

Виставка триватиме протягом місяця.

Відвідування виставки у день відкриття – безкоштовне.

Запрошуємо! 

Довідки за тел: (04622) 677-481, 678-741.




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Архів подій | Переглядів: 845 | Додав: marije4ka07 | Рейтинг: 5.0/3 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість