Головна » 2023 » Лютий » 26 » 25 лютого в музеї Коцюбинського знову зустрічали гостей
25 лютого в музеї Коцюбинського знову зустрічали гостей
13:32

У суботу, 25 лютого, у «Мистецькій вітальні Коцюбинського» відбувся цікавий захід під назвою «Крим: історичні хроніки». Насолоджуючись ароматною кавою, гості змогли ще раз замислитися над різними питаннями: кому ж насправді має належати Крим, чому росія намагається переконати всіх, що цей півострів – її?  А окрім цього, поціновувачі цікавих фактів із біографії Михайла Коцюбинського по-новому відкрили для себе сторінки його біографії, пов’язані із цим прекрасним краєм.

Уривок із фільму «Чий Крим насправді?» допоміг розкрити справжню історію півострова. А вона починається ще із VІІ століття до н.е.

Чимало цікавого гості дізналися про життя Михайла Коцюбинського у Криму. Сюди, до філоксерного комітету в Симеїзі, він приїхав навесні 1895 року. «Крим зробив на мене таке сильне враження (краса природи не тільки вразила мене, а й пригнітила), що я ходив тут, як уві сні – і тільки тепер, через три тижні, оговтавшись трохи та звикнувши, зміг взятись за перо, щоб написати Вам кілька слів», - звертався у листі до М.Комарова Коцюбинський 28 травня 1895 року.

Під таким сильним емоційним враженням був Коцюбинський постійно, адже для його спостережливої натури мусульманський Крим був неабияким джерелом натхнення. Крім чарівних пейзажів, його захоплювали татари зі своїми екзотичними, як для європейця, традиціями, поселеннями, культурою. З Криму М.Коцюбинський привіз додому багато листівок із тамтешніми краєвидами.

У вересні 1895 року в гості до М.Коцюбинського приїхала його кохана Віра Дейша зі своєю подругою Лізою Новосьоловою. Письменник із радістю відкривав гостям красоти Криму, водив  по цікавих місцях. Саме  під час однієї з прогулянок в урочищі Святої Трійці 24 вересня М.Коцюбинський освідчився Вірі Устимівні. Через рік потому в листі вже до дружини він писав: «Голубонько моя! Нині якраз рік од «Святої Тройці». Скільки згадок, скільки поезії навівають оті згадки! Цілую тебе палко, як тоді, на згадку щасливої днини».

Літо 1896 року взагалі видалось напевно, найщасливішим у житті письменника: це були медових півроку з молодою дружиною, адже по весіллю молодята виїхали  на філоксеру разом. Віра була поруч із чоловіком до середини вересня, доки дозволяв її стан (вона чекала дитину).




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Події | Переглядів: 179 | Додав: marije4ka07 | Рейтинг: 5.0/2 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість