Головна » 2022 » Лютий » 21 » 21 лютого – Міжнародний день рідної мови
21 лютого – Міжнародний день рідної мови
11:50

Рідна мова – це найважливіший елемент національної та культурної свідомості людини. Мова – це світогляд та історія народу, а не тільки засіб його спілкування, найсильніший інструмент розвитку та збереження духовного і матеріального спадку.

Міжнародний день рідної мови було проголошено 17 листопада 1999 року на Генеральній конференції ЮНЕСКО. З 2000 року його відзначають щорічно 21 лютого. Мета цього дня – сприяти культурній та мовній різноманітності.

Дату для відзначення Дня рідної мови було обрано не випадково. Вона пов’язана з трагічними подіями в Бангладеші 21 лютого 1952 року. Тоді поліцейські вбили студентів, які брали участь у демонстрації на захист рідної мови – бенгалі, вимагали надати їй статусу державної. З того дня 21 лютого у Бангладеші вважають днем полеглих за рідну мови.

Запровадивши День рідної мови, ЮНЕСКО прагне підтримувати мову як ознаку культурної приналежності людини, адже нині близько 50% від 6000 розмовних мов на планеті – на межі зникнення. Крім того, організація вважає, що такий день – це важливий крок для визнання необхідності захищати різноманіття культур та зберігати повагу до мови як до культурного показника.

У нашій державі є ще одне свято, присвячене рідній мові, - це День української писемності та мови 9 листопада. Його відзначають у день вшанування пам’яті Нестора Літописця, послідовника творців слов’янської писемності Кирила та Мефодія.




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Публікації | Переглядів: 445 | Додав: marije4ka07 | Рейтинг: 5.0/2 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість