Головна » 2017 » Травень » 19 » 18 травня в музеї Михайла Коцюбинського відкрилася виставка живопису
18 травня в музеї Михайла Коцюбинського відкрилася виставка живопису
10:28

18 травня у музеї-заповіднику Михайла Коцюбинського відбулося відкриття виставки живописних картин із фондової колекції музею. Виставка має назву «Доба Коцюбинського у творчості українських художників».

Полотна, які розмістили у виставковій залі, не належать до експонатів постійної виставки. Тому нині є унікальна можливість їх роздивитися. Вони показують не лише життєвий шлях письменника Михайла Коцюбинського, а і особливості тієї історичної доби, в якій він жив.

Виставка поділена на тематичні блоки. До першого блоку входять полотна, які відображають біографічні моменти життя Михайла Коцюбинського – поїздку до Криворівні, зустріч із Іваном Франком, приїзд Миколи Лисенка до Чернігова,  смерть, похорон. Є картини художників – сучасників письменника: Коваленка, Зінченка, Рашевського – пейзажний, предметний живопис. Окрема частина – роботи художників, що стали лауреатами обласної премії Михайла Коцюбинського.

Чимало робіт, що експонуються у виставковій залі, подаровані безпосередньо авторами директорам музею. Так, наприклад, колись свого часу Микола Бурачек подарував рідному брату Михайла Коцюбинського – Хомі Михайловичу, який на той час очолював музей-заповідник, свою роботу під назвою «Яблуня біля будинку Коцюбинських у Вінниці», 1928 рік.

Ця картина має цікаву історію створення. Бурачек не був знайомий з Коцюбинським особисто. Він прочитав його імпресіоністичний твір «Цвіт яблуні» і був захоплений майстерністю письменника, перечитав усю його творчу спадщину, побував у його будинку у Вінниці. В одному з листів Бурачека до Хоми Коцюбинського ми можемо прочитати таке: «Це… «покійна яблуня» – взимку з 28 на 29 рік вона замерзла і її вже немає. Намалював я цю яблуню ще й тому, що у М.Коцюбинського є етюд «Цвіт яблуні»… Весь цей куточок саду називається «Мусин куточок», через те, що письменник дитиною часто гуляв тут, а пізніше написав під цим деревом свої перші твори…».

Новела «Цвіт яблуні» надихнула художника на цілу низку картин, де зображені яблуні. Одне з таких полотен – «Яблуня біля будинку Коцюбинських у Вінниці» – представлене на виставці в музеї-заповіднику.

Більше фото можна побачити на нашій сторінці у Фейсбук.

Тож, якщо вас зацікавила тематика виставки, приходьте, щоб самому роздивитися всі роботи. Виставка триватиме протягом місяця.

Вартість квитків:

дитячий – 3 грн;

студентський – 4 грн;

дорослий – 6 грн.

Довідки за телефонами: (04622) 4-10-03, 4-43-26.

Адреса музею: м. Чернігів, вул. Коцюбинського, 3.




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Події | Переглядів: 1382 | Додав: marije4ka07 | Рейтинг: 5.0/3 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість