Головна » 2023 » Вересень » 15 » 15 вересня в музеї-заповіднику М.М.Коцюбинського вручили Обласну літературно-мистецьку премію ім. Михайла Коцюбинського
15 вересня в музеї-заповіднику М.М.Коцюбинського вручили Обласну літературно-мистецьку премію ім. Михайла Коцюбинського
15:45

Напередодні дня народження класика української літератури Михайла Коцюбинського, 15 вересня, в музеї-заповіднику відбулася визначна подія – цьогорічні лауреати Обласної літературно-мистецької премії імені Михайла Коцюбинського отримали свої нагороди. Премія була заснована понад тридцять років тому - у 1991 році. Нині вона існує в шести  номінаціях. І кожен із її лауреатів має за честь носити почесну відзнаку з портретом великого Сонцепоклонника, як називали Михайла Коцюбинського ще за його життя.

Отож, цьогорічними лауреатами стали:

- Номінація «Поезія» - поет і громадський діяч Юрій Соколов  (за поему «Рубікон»).

- Номінація «Проза» - письменниця Валентина Михайленко (за книгу «Скарб під знаком Риби»).

- Номінація «Народознавство» - краєзнавець Іван Кирієнко (за книги  «Черниш. Книга 1. Та Черниш. Книга 2. І хрестиком і доріжкою»).

- Номінація «Декоративне та образотворче мистецтво» - художник Андрій Черниш (за цикл робіт «Співи Полісся»).

- Номінація «Театральне мистецтво» - актриса Чернігівського обласного молодіжного театру, провідна майстриня сцени Тетяна Салдецька (за роль Кассандри  у виставі «Кассандра» за творами Лесі Українки).

- Номінація «Музичне мистецтво» - народна артистка України, викладачка музичного коледжу ім. Л.Ревуцького Марина Гончаренко (за особистий внесок у розвиток та популяризацію музичного мистецтва Чернігівщини та України).

Зачитала розпорядження начальника Чернігівської ОВА про призначення премії та вручила премію лауреатам директор Департаменту культури і туризму, національностей та релігій ОДА Людмила Замай. Ведучий заходу актор Чернігівського молодіжного театру, заслужений артист України Олексій Биш запрошував лауреатів до вручення премії.

Після офіційної частини заходу народна артистка України, цьогорічна лауреатка премії ім.М.Коцюбинського Марина Гончаренко виконала кілька пісень. Також гості переглянули уривок із вистави «Рубікон» Чернігівського обласного молодіжного театру за одноіменною поемою лауреата Юрія Соколова у виконанні заслужених артистів України Любові Веселової та Олексія Биша.

Після завершення церемонії вручення премії працівники Чернігівського літературно-меморіального музею-заповідника Михайла Коцюбинського вшанували пам’ять Великого Сонцепоклонника та поклали квіти до його могили на Болдиних горах.

Тут він любив прогулюватися, проживаючи у Чернігові, і тут просив дружину поховати його. Віра Устимівна виконала заповіт чоловіка, і тепер він вічно спочиває серед давніх дерев, споглядаючи згори краєвиди одного із найдавніших районів Чернігова – Лісковиці. Відійшовши в інші світи, Михайло Коцюбинський продовжує жити в пам’яті людей – його твори читають діти і дорослі, їх екранізують кінорежисери, вони віднаходять своє втілення в театральних виставах та музичних постановках. Нащадки пам’ятають про Вас, Михайле Михайловичу, і гідно вшановують вашу пам’ять!




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Публікації | Переглядів: 243 | Додав: marije4ka07 | Рейтинг: 5.0/1 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість