Головна » 2019 » Березень » 15 » 14 березня відбулася ХХІІ зустріч мистецького проекту «Михайло Коцюбинський. У колі друзів»
14 березня відбулася ХХІІ зустріч мистецького проекту «Михайло Коцюбинський. У колі друзів»
14:58

Мистецький проект продовжує збирати гостей на цікаві зустрічі у затишній гостинній атмосфері в музеї-заповіднику Михайла Коцюбинського. ХХІІ зустріч була присвячена родині Софії та Олександра Русових.

Насолоджуючись запашним чаєм та смакуючи солодке печиво, гості дізналися непросту історію життя цієї сім’ї від ведучої проекту Наталії Коцюбинської. «Ішли дві долі різними шляхами, на роздоріжжі долі обнялись» - ці слова Ліни Костенко якнайкраще ілюструють життєвий шлях Олександра Русова та Софії Ліндфорс.

Революційна діяльність, зближення з народовольцями, пильний поліцейський нагляд, арешти, в’язниця, обшуки, часті переїзди – життя в Україні було сповнене різних труднощів. Коли Русови переїхали до Петербурга, родина змогла займатися громадською діяльністю, Софія стала лектором Бестужівських курсів. Вона підняла  питання розвитку національної школи. Олександр почав представляти українські інтереси на зібраннях ліберальних земців, готував проект закону про Мову, заснував газету «Рідна справа» та «Украинский вестник».

З утворенням Української Народної Республіки Софія Русова увійшла до Центральної Ради і Секретаріату освіти, в якому очолила дошкільний і позашкільний відділи. Вона рішуче втілює в життя гасло: «Українізація народної освіти, всіх її організацій». Софія Русова брала участь в освітянських форумах. Вона наголошувала, що „доля, щастя нашого народу залежить від того, як ми проведемо в життя дороге, велике гасло: вільна національна школа для виховання вільної свідомої дужої нації”. С. Русова була співзасновником Педагогічної Академії для підготовки вчителів українознавства. У Києві, Одесі, Катеринославі за її підтримки при університетах створювались факультети з українською, єврейською, польською мовами викладання.

Софія Федорівна очолила українське відділення у Фребелівському інституті і читала лекції з педагогіки українською мовою, розробила концепцію українського дитячого садка, основні засади позашкільної роботи. Одним із головних завдань нової школи, на думку С. Русової, є збудження, виявлення і розвиток самостійних творчих сил дитини, її творчого мислення.

Наприкінці заходу було проанонсовано наступну зустріч. Вона буде присвячена ще одному цікавому неординарному подружжю Грінченків та відбудеться 18 квітня.




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Події | Переглядів: 753 | Додав: marije4ka07 | Рейтинг: 5.0/3 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість