Головна » 2012 » Березень » 6 » Відбувся літературний ранок «Український пересмішник» до 185-ти річчя від дня народження відомого поета-байкаря Леоніда ГЛІБОВА
Відбувся літературний ранок «Український пересмішник» до 185-ти річчя від дня народження відомого поета-байкаря Леоніда ГЛІБОВА
15:15
У Чернігівському літературно-меморіальному музеї-заповіднику М.Коцюбинського відбувся літературний ранок «Український пересмішник», присвячений 185-ї річниці від дня народження відомого поета-байкаря, публіциста та педагога Леоніда ГЛІБОВА.
Цей захід підготували й провели наукові співробітники нашого музею та учні ЗОШ № 20 м. Чернігова. У програмі прозвучала розповідь про життєвий та творчий шлях поета-байкаря, його зв'язок з Чернігівщиною, педагогічну й громадську діяльність. А школярі продекламували ліричні поезії Глібова, інсценізували його байки, змагалися у розгадуванні акровіршів. А справжньою окрасою заходу стали музичні номери. Зокрема пісню «Стоїть гора високая» на слова Л.Глібова виконав Заслужений артист України Іван
Круш. Акомпанував на роялі Заслужений артист України Микола Збарацький, який виконав також дві авторські пісні на слова Л.І.Глібова: «Під калиною» та «Ой, цвіте калинонька».

Леонід Іванович Глібов народився 5 березня 1827 року у селі Веселий Поділ Хорольського повіту на Полтавщині. Його батько, Іван Назарович Глібов, був управителем кінськими табунами в маєтку поміщика Гаврила Родзянки. Дитинство провів у селі Горби Кременчуцького повіту, куди з Веселого Подолу перейшов на роботу його батько, забравши з собою сім`ю.

Початкову освіту він здобув дома за допомогою матері, а 1840 року вступив до Полтавської гімназії, де почав писати вірші і де виходить його перша збірка російською мовою «Стихотворения Леонида Глебова» (1847). До жанру байки Глібов звертається під час навчання у Ніжинському ліцеї вищих наук, тоді ж деякі з них друкує у газеті «Черниговские губернские ведомости».

Після закінчення ліцею (1855) Глібов працює вчителем історії та географії в Чорному Острові на Поділлі, а з 1858 р. — у Чернігівській чоловічій гімназії, гаряче захищає прогресивні педагогічні методи. Навколо сім'ї Глібова групується чернігівська інтелігенція. 1861 р. письменник стає видавцем і редактором новоствореної газети «Черниговский листок». На сторінках цього тижневика часто з'являлися соціально гострі, спрямовані проти місцевих урядовців, поміщиків-деспотів, проти зловживань судових органів, матеріали. За зв'язки з членом підпільної організації «Земля і воля» І. Андрущенком у 1863 р. Глібова було позбавлено права вчителювати, встановлено над ним поліцейський нагляд.

Два роки поет живе у Ніжині, а 1865 р. повертається у Чернігів і деякий час працює дрібним чиновником у канцелярії губернатора. З 1867 р. він стає управителем земської друкарні, продовжує активну творчу працю, готує збірки своїх байок, видає книги-„метелики“, друкує фейлетони, театральні огляди, публіцистичні статті, поезії російською мовою, твори для дітей.
Помер 10 листопада 1893 р. в Чернігові, де його й поховано на території монастиря Святої Трійці.
Підготував І.Коцюбинський





QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Переглядів: 1703 | Додав: Maysheff | Рейтинг: 5.0/2 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість