Головна » 2011 » Лютий » 28 » Відкрито виставку літератури до 140-річчя від дня народження видатної нашої поетеси Лесі Українки
Відкрито виставку літератури до 140-річчя від дня народження видатної нашої поетеси Лесі Українки
22:08
У Чернігівському літературно-меморіальному музеї-заповіднику М.Коцюбинського відкрито виставку літератури до 140-річчя від дня народження видатної нашої поетеси Лесі Українки.
Леся Українка (Лариса Петрівна Косач) народилася 25 лютого 1871 р. у Новограді-Волинському (тепер районний центр Житомирської обл.)
Мати її - письменниця Олена Пчілка і батько - юрист багато уваги приділяли гуманітарній освіті дітей, розвивали інтерес до літератури, вивчення мов, перекладацької роботи. Серед близького оточення майбутньої поетеси були відомі культурні діячі: М. Драгоманов (її дядько по матері), М. Старицький, М. Лисенко. Все це сприяло ранньому входженню Лесі в літературу: у дев'ять років вона вже писала вірші, у тринадцять почала друкуватись. У 1884 р. у Львові в журналі “Зоря” було опубліковано два вірші (“Конвалія” і “Сафо”), під якими вперше з'явилося ім'я - Леся Українка.

Леся Українка відома завдяки своїм збіркам поезій «На крилах пісень» (1893), «Думи і мрії» (1899), «Відгуки» (1902), поем «Давня казка» (1893), «Одно слово» (1903), драм «Бояриня» (1913), «Кассандра» (1903-07), «В катакомбах» (1905), «Лісова пісня» (1911) та ін. Померла у Грузії 1 серпня 1913 р. Згодом була похована у Києві на Байковому цвинтарі.
У музеї-заповіднику М.Коцюбинського зберігається декілька експонатів, які стосуються як Лесі Українки, так і її відомих родичів - матері Олени Пчілки та дядька Михайла Драгоманова.

Це передусім оригінали листів Лесі Українки до Михайла Коцюбинського датовані 1893, 1901 та 1904 роками. Зокрема, у листі від 13 грудня 1893 р. з Києва Леся Українка повідомляє Коцюбинському, що їй доручено сповістити про зміни, які відбулися у редакції Львівського часопису «Дзвінок». Далі вона пише, що педагогічне товариство у Львові дало згоду, аби твори зі Східної України редагувалися у Києві. Нагадує про утворення громади старших та молодших письменників, яка має на меті спрямовувати розвиток української літератури. Просить М.Коцюбинського підтримати ці заходи й надсилати свої твори до українських часописів.

У той же час, перша публікація, де М.Коцюбинський згадує Лесю Українку, подається у листі письменника до дружини Віри Устимівни з Житомира від 16 лютого 1898 року. Михайло Михайлович писав, що отримав «Галицький вісник», де видруковані Лесині поезії.

У нашому музеї експонуються фото з відкриття пам’ятника Івану Котляревському у Полтаві у вересні 1903 року, коли Михайло Коцюбинський вперше зустрівся з Лесею Українкою.

Коцюбинський дуже прихильно ставився до Лесиної творчості. Так у своєму автобіографічному листі до М.Мочульського від 28 січня 1906 р., він пише: «…З сучасних українських письменників мені більше подобаються Леся Українка, Стефаник, Франко, Мирний, Кобилянська, Самійленко, Лепкий».

На початку квітня 1909 р. у Києві вшановували відомого композитора Миколу Лисенка. На його творчий вечір прибули Михайло Коцюбинський, Леся Українка, Іван Франко та багато інших письменників. Тоді Леся читала свої вірші, а Коцюбинський уривок з «Fata Morgana».
На жаль, і Коцюбинський, і Леся Українка прожили яскраві, але короткі життя. Лише на 3 місяці Леся пережила Михайла Михайловича, й померла 1 серпня 1913 р.



Підготував І.Коцюбинський



QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Переглядів: 1860 | Додав: Maysheff | Рейтинг: 5.0/2 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість