Головна » 2017 » Грудень » 15 » Легендарна повстанська отаманша Маруся – Олександра Соколовська
Легендарна повстанська отаманша Маруся – Олександра Соколовська
11:57

1902, 14 грудня – в селі Горбулеві на Житомирщині народилася Олександра Тимофіївна Соколовська (отаман Маруся), повстанський отаман.

Закінчивши 4 класи гімназії, діяла в повстанському загоні на Радомищині, очолюваному рідними братами Олексою, Дмитром та Василем. Виступала в ролі зв’язківця, агітувала людей на боротьбу з більшовиками за волю. Після смерті братів, влітку 1919-го сама очолила загін.

Повстанці мали до 1000 чоловік і взяли участь у наступі Української Галицької армії на Київ у серпні 1919-го. Здійснювали набіги на Житомир, майже рік фактично контролювали територію сучасних Радомишльського та Черняхівського районів.

Шапку Марусі прикрашав напис «Смерть ворогам України!». Більшовики називали її «Махно в спідниці». А Микола Фещенко-Чопівський так описував постать Марусі: «…невеличкої зростом дівчини, що була одягнута по-мужеськи. Їздила верхи, як найкращий козак. Добре володіла рушницею… Як і її брати, була відважного десятка і серед повстанців користувалася авторитетом».

Письменник Клим Поліщук, що воював у повстанських загонах Соколовських, у оповіданні «Отаманша Соколовська» (1920) наводив слова Марусі: «Ви думаєте, що мені потрібна війна? Що мені у ній? Я жінка ще молода, я хочу жити, але що робити? Все, що тільки було у нас, розбито і розграбовано».

6 листопада 1919-го вбита власним ад’ютантом, підкупленим чекістами. Хоча існують свідчення, що Маруся ще довго воювала і через Румунію емігрувала на Захід.

Сергій Горобець, Український інститут національної пам’яті

Фото 1

Маруся Соколовська. Малюнок невідомого автора. Джерело: istpravda.com.ua.

Фото 2

Пам’ятник повстанцям отаманки Марусі у селі Горбулів. Фото: pohlyad.com.




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Публікації | Переглядів: 1752 | Додав: marije4ka07 | Рейтинг: 5.0/3 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість